örebro

Ny teknik ska hjälpa hjärtsjuka barn

Nu ska hjärtvården i Sverige satsa på videoteknik för att förbättra vården. Ett nätverk med ett tjugotal barnkliniker runt om i Sverige ska kopplas samman för att hjärtläkare snabbare ska kunna göra bedömningar inför till exempel en operation.

Det nya nätverket bygger på IT teknik där specialistläkare i exempelvis Göteborg eller Lund via länk kan bilda sig en uppfattning om vilka ingrepp som behövs på ett hjärtsjukt barn. I dag måste all sådan information skickas via post på CD skivor och möjligheterna att resonera om bildmaterialet blir begränsat.

Sex miljoner kronor räknar Lars Åman, barnläkare på hjärtkliniken vid Universitetsjukhuset i Örebro, att tekniken kommer att kosta. När det är klart kommer ett tjugotal barnhjärtkliniker runt om i landet ha tillgång till tekniken.

Det är hjärt och lungfonden som samlar in pengarna som ska bekosta satsningen som också ska bekosta två forskartjänster kring barnhjärtvård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".