1 av 2
Staffan Werme, FP, kommunstyrelsens ordförande i Örebro. Foto: Marie Hansson/SR
2 av 2
örebro

God ekonomi kräver statsbidrag

Trots ett mycket svajigt ekonomiskt 2009 går både Landstinget och Örebro kommun med ett rejält plus. Men, det är bara ett tillfälligt ljus i mörkret, för nästa år så blir det betydligt mindre pengar i statsbidrag om alliansregeringen sitter kvar.

Staffan Werme, folkpartist och kommunstyrelsens ordförande i Örebro menar dock att man klara sig bra ändå.

--De planer som ligger tror jag vi kan hålla, vi går in i en lugnare period nu, det kommer inte bli några stora besparingskrav framåt 2011.

Inga besparingar, men inte heller några sötebrödsdagar för Örebro kommun, man kan inte räkna med mer pengar i till exempel skola och omsorg för att kommunen gick 200 miljoner kronor plus 2009, dom pengarna vill Staffan Werme spara eller betala av pensionsskulden med.

Däremot ser kommunledningen stora investeringsbehov i till exempel förskolan och äldreboenden.

--Vi måste fortsätta att lägga grunden för en stabil äldreomsorg, det handlar om att vi måste fortsätta utbyggnaden av äldreomsorgsplatser, säger Staffan Werme, FP.

Om folkpartisten i Örebro rådhus inte ser nått behov av mer stadsbidrag så är den socialdemokratiska landstingsledningen betydligt oroligare.

Trots att pluset där var 120 miljoner kronor förra året och ekonomin är stabilare än på länge så ser Marie-louise Forsberg-Fransson, landstingsstyrelsens ordförande ett stort svart hål om inte regeringen skjuter till mer stadsbidrag.

--Då är vi uppe i nästan 250 miljoner kronor som vi måste hämta hem i våran verksamhet. Just nu sitter vi och för diskussioner om 2011, om det blir det ena eller andra scenariot, menar Marie-Louise Forsberg-Fransson.

Och några vallöften om satsningar vill socialdemokraterna i landstinget inte göra.

--Man får inte hålla på att göra ryckigheter år från år. Det tycker jag känns som om man gör kortsiktiga vinster medan vi som medborgare i det här länet förlorar på sikt, framhåller Marie-Louise Forsberg-Fransson, S.

Reporter
Marie Hansson
marie.hansson@sr.se
019-192046

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".