Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Lindesberg

Positiv sammanslagning

Publicerat tisdag 16 februari 2010 kl 15.56
Margareta Eriksson, Birgit Tybell och Margareta Tillas trivs bra i Kristinakyrkan efter sammanslagningen. Foto: Anna Björndahl/SR.

Tanken på att slå samman tre frikyrkor till en, som vi berättade om i morse, kommer från församlingarna själva. Det säger Sören Carlsvärd, som är pastor i Baptistsamfundet i Örebro och som jobbar för en sammanslagning av Svenska Missionskyrkan, Metodistkyrkan i Sverige och Svenska Baptistsamfundet.

En kyrka som redan varit med om en sammanslagning på lokal nivå är Kristinakyrkan i Lindesberg, där Missionskyrkan slagits ihop med Baptistsamfundet och Evangeliska frikyrkan.

- Det har fungerat jättebra. Vi hade jobbat tillsammans i många år innan vi slogs samman, och så hade vi en kör gemensamt. Det som saknades i Missionskyrkan, en del stämmor, fanns det gott om i Baptistkyrkan. Vi slog ihop det, och så blev det bra, säger Birgit Tybell.

 Det har varit bön och bibelsamtal i Kristinakyrkan i Lindesberg, och Birgit Tybell dröjer sig kvar efteråt tillsammans med flera andra kvinnor, för att berätta om hur sammanslagningen fungerat i deras församling. Själv kom hon från Baptistsamfundet, medan Margareta Tillas på stolen mittemot kom från Missionskyrkan, när kyrkorna slogs ihop för några år sedan. Båda har bara positivt att säga om sammanslagningen.

- Ja, det är väl roligt att vara många i gudstjänsten. Vi diskuterar ju olikheterna ibland och det gäller att ha respekt för varandras syn. Men jag har inte varit med om att vi har blivit osams, säger Margareta Tillas och skrattar. Mest är det dopet som diskuterats, och en dopgrav fick ordnas så att det kunde bli vuxendop i kyrkan efter sammanslagningen. Hur det blir på riksplan när tre kyrkor slås samman till en, det vet inte de här kvinnorna i Kristinakyrkan i Lindesberg. Men det är bra att samarbeta, det tycker inte bara Birgit och Margareta, utan även Clara Götefelt och Margareta Eriksson.

- Min farfar var bland de första som var ekumen, och pappa och hans bröder växte upp och slutade folkskolan och skulle ut i förvärvslivet. Då sade min farfar till dem att det spelar ingen roll vilken kyrka ni går till bara ni vill höra herren till, säger Clara Götefelt.

- Jag hoppas att det blir bra, för jag tror på en sammanslagning och att vi ska vara en kyrka bara. Att det är meningen. Vi har samma gud att be till och att Jesus är vår Herre och frälsare, säger Margareta Eriksson.

- Hur ska det bli i himlen sedan, där ska vi ju vara tillsammans allihop, avslutar Clara Götefelt på Kristinakyrkan i Lindesberg.

Reporter Anna Björndahl

anna.björndahl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".