Våldtäkterna i Örebro

Händelser utöver det vanliga

En äldre kvinna blev våldtagen i Örebro i helgen och en kvinna blev utsatt för ett våldtäktsförsök utanför USÖ på förmiddagen förra fredagen. De båda händelserna är något utöver det vanliga enligt Polisens informationschef Torbjörn Carlson.

- Det är utanför det normala definitivt, de flesta sådana här brott inträffar i skydd och mörker, säger Torbjörn Carlson.

Men han säger att det är en ren tillfällighet att två liknande fall inträffat på så kort tid.

I söndags kväll blev en 73-årig kvinna våldtagen utomhus i västra Örebro och i fredags blev en 50-årig kvinna utsatt för ett våldtäktsförsök utanför en av entréerna till Universitetssjukhuset i Örebro. Ingeborg Rydin på UNIFEM som är FN:s kvinnoorganisation säger att det som hänt är fruktansvärt.

- Det här är något alldeles extra och det gör ju att vi på UNIFEM uppfattar det som obegripligt, säger Ingeborg Rydin.

 I Örebro har det startats en mansmottagning som ska jobba med våld i nära relationer. Kersti Freed-Kleevmar är psykoterapeut där och hon säger att de båda våldtäkterna är en speciell typ av våldtäkt då inte gärningsmannen och offret känt varandra.

- Människor som gör på det viset är ofta otroligt utanför i samhället, men det är ingen ursäkt.  Det här våldet som utövas så här oväntat är fruktansvärt när det drabbar människor, säger Kersti Freed-Kleevmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".