Astmasköterska Lena Karlsson vid Haga Vårdcentral. Foto Gabriel Stenström / SR Örebro
Länet

De flesta nöjda med vården

De flesta patienter som besöker vårdcentraler i länet är nöjda med den vård de får, det visar en patientenkät gjord på nationell nivå.

Av de tillfrågade patienterna så säger sju av tio att de är nöjda med vården och bemötandet. 

Vårdcentralerna i Örebro län ligger dock något under riksgenomsnittet i bemötande och vård.

Däremot får Örebro läns landsting ett något högre betyg än snittet när det handlar om tillgänglighet via telefon. Här i Örebro län har 3.300 parienter svarat på frågorna i enkäten.

Undersökningen har gjorts samtidigt i alla landsting utom Stockholm, där det gjorts liknande undersökningar tidigare, och Norrbotten, som inte ville vara med i år.

Totalt 100 000 svenskar har svarat på undersökningen, som gjorts av Sveriges kommuner och landsting och täcker patienter som gjort ett läkarbesök på en vårdcentral.

Mindre än hälften av patienterna ansåg att läkarna var bra på att informera om eventuella biverkningar av läkemedel som skrevs ut. Däremot var läkarna bättre på att förklara varför läkemedlet skrevs ut.

I Sverige finns ungefär 1 100 vårdcentraler, varav 832 är med i undersökningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista