Höghuset vid Krämaren, det första höghuset i Örebro. Foto: Sandra Nielsen/SR.

Delade åsikter om höghus i Örebro

Just nu finns det många och långtgående planer på fler höghus i centrala Örebro och ett glashotell över Rudbeckstunneln.

Men åsikterna går isär, både bland politiker och Örebroare.

Vår reporter frågade folk som gick förbi vid Rudbeckstunneln idag vad de tycker om alla byggplaner.

– Jag tycker att det är ganska häftigt med lite nya, höga hus i centrum. Sedan ska man ju bevara det som är gammalt och fint också, säger en man.

En kvinna tänker på ungdomarna och att höghus ger fler bostäder. En man säger att det skapar arbetstillfällen, och en annan man att de centrala tomterna måste utnyttjas. Han menar också att det ger en viss karaktär åt staden. En kvinna som vi pratade med tycker att Våghustorget blivit så fint och gillar inte tanken på att bygga ett hotell vid Rudbeckstunneln.

Nya höghus planeras i området
Förutom glashotellet vid Rudbeckstunneln så vill Aspholmen Fastigheter bygga ett höghus i kvarteret mittemot Behrn Center, vid det tidigare Teliahuset, och Per Johan Behrn vill bygga ytterligare ett höghus en liten bit längre bort.

Och det finns fördelar när man tänker på miljön med att bygga höga hus. Det säger biträdande stadsarkitekt Alexander Duvfa i Örebro kommun.

– Våra transporter är ju en väldigt stor del av klimatbelastningen, så om vi kan bo tätare tillsammans och ha handel och arbetsplatser närmare intill oss och minska transporterna så kan vi komma ganska långt när det gäller att minska klimatpåverkan, säger han.

– Då är ju de höga husen väldigt bra ur den aspekten, säger Alexander Duvfa.

Oenlighet i Miljöpartiet om höghusen
I Miljöpartiet i Örebro rådet det delade meningar om höghusen. Miljöpartiets kommunalråd Fredrik Persson gillar högahus, men det gör inte partikollegan Krister Andreasen Hildingsson.

– Ska vi packa in oss i fyrkantiga betonglådor på höjden? Det är inte ett naturligt sätt att bo, det är inte miljöpartistisk politik. Av tradition har Miljöpartiet i Örebro varit emot höghus. Vi har tappat ideologin, säger Krister Andreasen Hildingsson.

Miljöpartiets kommunalråd Fredrik Persson håller inte med.

– Nej, jag tycker att man ska bygga höga hus eftersom jag menar att det är miljövänligt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista