örebro

Muslimer påhoppade i SD-blogg

Det är inte bara samarbetssvårigheter som gjort att Sverigedemokraternas ordföranden i Örebro, Lennart Johansson, är omtvistad. På torsdagen blev det känt att han fått sparken som politisk sekreterare.

Nu kan Sveriges Radio Örebro berätta att Johansson uttrycker sig nedlåtande om muslimer på sin blogg, på ett sätt som till och med kan vara olagligt.

Det är i ett inlägg från den 12 januari i år som Sverigedemokraten Lennart Johansson skriver på sin blogg om Somaliska muslimer, att de har en fruktansvärd kvinnosyn, att de tuggar droger och smider planer mot svenska kristna. Han skriver också att kvinnorna klär sig som spöken och att Somaliers värderingar inte passar in i den svenska kulturen.

När Sveriges Radio Örebro visar inlägget för Sverigedemokraternas distriktsordförande, David Kronlid, läser han det för första gången. Men han säger att flera ledamöter i partiets styrelse i Örebro har haft synpunkter på det som Johansson skriver på sin blogg. Fast ingen har bett honom sluta.

Och David Kronlid tar inte omedelbart avstånd från det han läser, utan börjar istället med att försvara det.

- Om jag får gissa vad han har tänkt på här, så handlar det om islamister från Somalien, som har en helt annan syn på kvinnan och en etik och moral som är annorlunda.

- Jag tror det är det han syftar på, i och med att man har förtrycket av kvinna inbyggt i religionen. Så det tycker jag man kan hålla med om. Men det andra han skriver är mer spekulationer, som jag inte håller med om.

När det gäller Johanssons påstående att Somaliers värderingar inte passar in i den svenska kulturen, håller David Kronlid också med till viss del.

- Ja, vissa personer, oavsett vilket land de kommer ifrån, har värderingar som inte är helt kompatibla med den svenska kulturen, säger han. Men att peka ut en enda folkgrupp tycker jag är fel.

Polis och åklagare som tagit del av Sverigedemokraten Lennart Johanssons inlägg om Somalierna, menar att det handlar om hets mot folkgrupp, när man på det här sättet offentligt pekar ut en viss grupp människor och nedvärderar deras nationalitet, trosbekännelse och utseende. Ett brott som kan leda till fängelse.

Reporter
Anna Nyström
anna.nystron@sr.se
019-192047