Jonas Björnsson är en av de tolv elever som går den nya utbildningen på Kvinnerstaskolan. Foto: Fanny Härgestam/SR Örebro.
kvinnerstaskolan

Först med ny utbildning

Kvinnerstaskolan utanför Örebro ligger i framkant i Sverige med lärlingsutbildningar inom naturbruk. Satsningen innebär att eleverna tillbringar drygt halva studietiden ute på en arbetsplats.

Jonas Björnsson är en av tolv elever i den första årskullen och går inriktning "häst".

- Jag vill ju komma högt upp med min egen ridning och tävla i hoppning, men att få lära sig allting runtomkring är också viktigt, säger han.

Den nya utbildningen innebär att eleverna varvar studier i klassrummet med praktik ute i arbetslivet. Jonas Björnsson tillbringar varannan vecka på hästgården Sickelsta utanför Kumla. Det här är ett tidigt exempel på Skolverkets reform av den svenska gymnasieskolan, som ska genomföras i hela Sverige från och med 2011. Den innebär bland annat att samtliga yrkesprogram ska inkludera lärlingsutbildningar. Yvonne Talamo är handledare för Jonas Björnsson på Sickelsta gård och välkomnar den här typen av utbildning.

- Att eleverna gör en praktik varannan vecka gör att de får vara med om så mycket och inte bara sitta i skolbänken. Det är mycket på en gård som måste läras in rent praktiskt, säger hon.

Johan Hedström, lärlingskoordinator på Kvinnerstaskolan, menar att den nya utbildningen främst vänder sig till dem som har ett genuint intresse och som i stort sett är säkra på att de vill ägna sig åt detta i framtiden. Samtidigt kan de som vill läsa sig till högskolebehörighet genom att dra ner på antal praktiktimmar under utbildningen, eller välja om i efterhand.

- Man kan alltid komplettera sin utbildning efter gymnasiet om man vill läsa på högskola, säger han.

Reporter
Fanny Härgestam
fanny.hargestam@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".