Örebro

Kritik mot angrepp på muslimer

Mats Lindberg, professor i statskunskap vid Örebro Universitet och med särskilda kunskaper om politisk islam är kritisk mot Sverigedemokraternas angrepp på muslimer via internet.

Det var i morse som vi rapporterade om att partiets ordförande i Örebro och andre vice ordförande i länet, Lennart Johansson, uttryckt sig så nedvärderande om muslimer på sin blogg, att polis och åklagare betecknar det som hets mot folkgrupp.

-Generellt är de väldigt okunniga. De talar om alla muslimer eller alla somalier trots att en elementär insikt är att politiken i Somalia liksom i hela världen finns alla möjliga politiska åsikter.  det går inte att generalisera, säger Mats Lindberg.

Reporter: Vad är då så fel med att kritisera på det här sättet?

- Man fiskar i grumliga vatten. Är osaklig och fördomsfull och sprider fördomar, anser Mats Lindberg.

-Om man säger att de sitter hemma och tuggar droger och smider planer mot svenska kristna. det framstår ju för mig som hets mot folkgrupp.

Mats Lindberg, som jag träffar i hans arbetsrum på Örebro Universitet, där väggarna är täckta av böcker om politik och religion, menar att Sverigedemokraterna har ändrat taktik för att försöka nå ut till fler väljare.

 Deras nya ideologi går ut på att inte bara vara invandrar-kritiska. Utan också  trappat upp till att bli invandrarfientlig.

-Man är ute efter en liten grupp väljare som känner sig osäkra och otrygga när man träffar på människor som ser annorlunda ut, avslutar Mats Lindberg.