Tågen står stilla och centralen i Hallsberg ligger öde. Foto: Sandra Nielsen/SR Örebro.

Tågstopp i Hallsberg

(Uppdaterad kl 11:45) Tågtrafiken på stambanan genom Hallsberg står still och förväntas göra det hela dagen. Trafiken hade problem under helgen och stoppades på nytt tidigt på måndagsmorgonen. I nuläget säger Banverket att spåren öppnas först klockan 22.

Tågtrafiken mellan Stockholm och Göteborg fungerar alltså inte alls just nu.

Under natten var trafiken mycket begränsad genom Hallsberg , men stoppades helt vid 5-tiden igen. Stoppet gäller både persontrafik och godstrafik.

- Kylan och växlar som inte fungerar och snö som behöver forslas bort och lokskador som blockerar för andra tåg. Nej, det går inte, sader Ulf Söderberg som är Banverkets operativa chef i Hallsberg tidigt på måndagsmorgonen.

De enda tåg som rullar i Örebro län under måndagsmorgonen är Tåg i Bergslagens tåg på sträckan Gävle-Borlänge-Örebro och omvänt samt Gävle-Storvik-Avesta/Krylbo-Örebro och omvänt.

Däremot är Tåg i Bergslagens trafik söder om Örebro inställd.  Trafik som berörs är trafik Örebro-Hallsberg-Mjölby och omvänt samt Örebro-Hallsberg-Laxå och omvänt. Ingen ersättningstrafik sätts in. Tågkompaniet som ansvarar för trafiken uppmanar resenärer att stanna hemma eller att lösa sin resa på egen hand med egna resurser.

Under stora delar av söndagen var all tågtrafik till och från länet helt inställd. Det var många som drabbades, som skulle med tågen och på Centralstationen i Örebro var vänthallen full strax efter klockan ett på söndagen.

En av dem som skulle med tåget till Stockholm från Örebro var Mats-Ola Persson från Hammarö. Men väl på Centralstationen fick han beskedet.

– Det är inställt, trots att kollegan var inne på nätet och kollade, innan vi åkte hit. Där fanns ingen information om att det skulle vara inställt, säger han.

– Nu får vi försöka få tag på något annat, Swebus eller något annat så vi tar oss till Stockholm.

Förståelsen var ändå ganska stor bland dem som satt på Centralstationen i Örebro under söndagen, De flesta tog alla meddelanden om inställda tåg med ro och satte sig för att vänta.

En del satt och småpratade med varandra, några drack en kopp kaffe medan en och annan satt nedsjunken med en bok i knäet. Men det har inte varit lika lugnt hela tiden, det berättar Lisa som jobbar på Pressbyrån inne på stationen.

– Det har varit totalt kaos kan jag säga. Jag har jobbat hela helgen och det har bara varit förseningar och inställda tåg.

– Folk kommer in hit till oss och frågar om allting, men jag försöker vara trevlig och säga att jag inte jobbar på SJ. Men det är påfrestande, berättar Lisa.

Gabriel Stenström
gabriel.stenstrom@sr.se

Carina Galanou Ipsonius
carina.galanou@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista