Folkets hus i Degerfors ligger mitt i centrum. Foto: Cecilia Lönn Elgstrand/SR Örebro.
Degerfors

Gymnasiet till Folkets hus?

Folkets hus framtid är något som diskuteras i Degerfors just nu. Just ikväll ska politikerna i kommunfullmäktige ta beslut om gymnasieskolan ska flytta in där eller ej, något som det finns skilda åsikter om.

Eftersom barnkullarna i kommunen blir mindre ska Degerfors kommun göra en omflytting av elever mellan skolorna där lokalerna blivit för stora. Planerna på att flytta gymnasieskolan in i Folkets hus är en del av den här omflyttningen.

Majoriteten med Socialdemokraterna i spetsen vill att gymnasieskolan ska flytta från Parkskolan där den ligger i dag och in i Folkets hus.

- Folkets hus är en byggnad som kommunen redan i dag finansierar och vår bedömning är att det är ett attraktivt läge mitt i samhället, säger kommunstyrelsens ordförande Robert Mörk.

Men det är en lösning som oppositionspolitikerna i Vänsterpartiet inte alls är pigga på. De tänker rösta nej i kommunfullmäktige i kväll, säger vänsterpartisten Ingvar Eriksson.

- Det är klart den kan ligga i Folkets hus men det finns ingen anledning. Vi har bra lokaler för gymnasieskolan i Degerfors uppe på Parkskolan. Och anledningen till att gymnasieskolan ska in i Folkets hus är att Strömtorpsskolan ska läggas ner och rivas. Men vi tycker att det är en klar fördel om man har en grundskola där eleverna bor och en gymnasieskola där det redan finns anpassade lokaler, säger Ingvar Eriksson.

Även Miljöpartiet säger att de är tveksamma till förslaget men att de tänker invänta hur debatten blir i fullmäktige innan de lägger sin röst.

Men för Robert Mörk (S) är det viktigt med en attraktivare skola än Parkskolan.

- Vi ska ju ta fram en gemensam gymnasieskola i Karlskoga och Degerfors. Och i Karlskoga ska man investera tre hundra miljoner kronor i en ny gymnasieskola. Och ska vi klara av konkurrensen med omgivande gymnasieskolor, inte bara i Karlskoga för vi ska ju samverka, så är det viktigt att vi har attraktiva skolor både i Degerfors och i Karlskoga, säger Robert Mörk.

Cecilia Lönn Elgstrand

cecilia.lonn-elgstrand@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista