örebro

Brevbärare kollapsar på jobbet

Tre brevbärare i Örebro har de senaste månaderna förts till sjukhus efter att de kollapsat under arbetstid. - Vi ser allvarligt på att det är tre incidenter som har hänt, säger Postens distriktschef Göte Svensson. I oktober förra året svimmade en brevbärare på arbetstid. Med Ambulans fördes mannen till USÖ för vård och undersökning.

Men det är inte den enda gången som det inträffat. Ytterligare två gånger efter det har postanställda förts till sjukhus med samma symptom, senast för två veckor sedan.

- Det är tungt jobb att vara brevbärare, det ska vi komma ihåg. Men vi jobbar hela tiden med att ta fram hjälpmedel. För vi vill naturligvis inte att liknande incidenter ska hända igen, säger Göte Svensson.

Fackförbundet Seko ser allvarligt på det som har hänt.

- Det är klart att vi ser allvarligt på det. Man måste kunna gå till sitt arbete och må bra, säger brevbäraren tillika Sekos kontaktperson i Örebro Martin Jidemyr.

Vad som egentligt ligger bakom incidenterna vill varken facket eller arbetsgivaren kommentera. Postens distriktschef Göte Svensson tror dock inte att det beror på att arbetsbelastningen är för hög.

- Nej, det är svårt att säga. Men vi kopplat in företagshälsovården på de här fallen och vi följer upp det väldigt noga, säger han.

Posten har den senaste tiden genomgått förändringar bland annat på grund av att det skickas färre brev. Det gör att brevbärarna nu måste åka längre sträckor för att dela ut brev.

Brevbäraren Martin Jidemyr håller med om att det finns gott om arbete men han tycker inte att arbetsbelastningen är för hög.

- Det finns att göra, det gör det men sen om den är för hög vet jag inte. Men det kommer att bli tuffare men vi kommer att bevaka så att våra medlemmar mår bra när de kommer till jobbet, säger han.

Reporter
Andreas Ericson
andreas.eriksson@sr.se