Militärer skottar i Hallsberg

Under onsdagseftermiddagen kommer 25-30 militärer till Hallsberg för att hjälpa Banverket i snöröjningsarbetet.

- Vi kommer inte att jobba på själva spårområdet, utan vi kommer flytta snön i ytterområdet. Banverkets egna entreprenörer kommer flytta bort snön från spåret och vi flyttar den ännu längre bort, säger Stefan Järkeborn som är stabschef på Trängregementet i Skövde

Vad är det för maskiner ni har då?

- Det är lastbilar med tipp som kan transportera snö och så är det lastmaskiner som kan ploga och lyfta snö, säger Stefan Järkeborn.

Hur länge ska ni vara i Hallsberg?

- Vi planerar just nu att vara där till lunch på fredag, sedan får vi se om vi får några andra direktiv, säger Stefan Järkeborn.

Försvarsmakten har nu sagt ja till regeringens begäran som kommit från Banverket om hjälp med snöröjning. I Nässjö, Hallsberg och Göteborg ska frivilliga soldater skotta snö vid viktiga järnvägsknutpunkter.

- Det bygger på frivillighet och alla som sträckt upp handen är positiva och vill hjälpa till, säger Philip Simon, pressekreterare vid Försvarsmakten.

I Nässjö och Göteborg vet man inte riktigt hur många som ställer upp men det handlar om mellan femtio och hundra värnpliktiga på varje ställe. Arbetet kommer att ledas av officerare på platsen och Försvarsmakten behåller arbetsgivaransvaret.

Däremot säger Försvarsmakten nej till andra förfrågningar från bland annat länsstyrelsen i Halland där man vill ha hjälp med snöskyffling och takröjning.

- Våra jurister säger nej till det, dels med hänvisning till konkurrenslagstiftningen, dels med tanke på soldaternas säkerhet. Vi kan inte hålla på uppe på tak och röja. Det finns företag som sköter sådant, säger Philip Simon.

Försvaret lovar att ställa upp med den utrustning som behövs vid snöröjningen, bland annat ställs hjullastare och lastbil med tipp till förfogande.