Ljusnarsberg

Intraprenad kan rädda förskola

I Ljusnarsbergs kommun finns nu tankarna på att driva en förskola på intraprenad, nåt som i så fall skulle bli första gången i kommunen. Det är fyra kvinnor som jobbar på förskolan Linåkern som har väckt frågan nu när förskolan ska omorganiseras.

– Vi vill gärna fortsätta jobba nära varandra och få bli våra egna chefer, säger förskollärare Pernilla Eriksson.

Det finns ett inriktningsbeslut på att lägga ner Linåkerns förskola i Ljusnarsberg och då flytta barnen till Bergsgården. Men där får inte alla barnen plats. I stället för att anställa flera dagmammor vill nu en grupp anställda driva en förskola på intraprenad.

Det socialdemorkatiska kommunalrådet Eva-Leena Johansson är inte enbart negativ men säger att personalen redan har möjlighet till att påverka på samma sätt.

Men det upplever inte förskoleläraren Pernilla Eriksson

– Just nu är det bara fokus på att spara pengar och att slå samman förskolorna. De kanske har svårt att lyssna på oss just nu, menar hon.

Bo Wallströmer, ekonomichef i Ljusnarsbergs kommun, säger att kvinnorna idé kommer som en joker in i leken just nu när förskolan ska omorganiseras. Förslaget utreds av kommunens tjänstemän.

Eva Axelsson, en av förskolelärarna med intraprenadtankar i Ljusnarsberg, säger att det för henne handlar om att få känna engagemang genom att få bli lite mera sin egen.