Det nya boendet för vuxna med autism är efterlängtat bland föräldrarna. Foto: Cecilia Lönn Elgstrand/SR.
Askersund

Nytt boende för vuxna med autism

Askersunds kommun satsar elva miljoner kronor på ett gruppboende för vuxna med autism. Boendet tas emot med glädje av föräldrar i Askersund. Monica Gustavsson har väntat i snart åtta år på att sonen Tony ska få flytta hemifrån.

Monica Gustafsson bor i Kårberg tillsammans med sin autistiske son Tony som är 25 år. De har väntat i snart åtta år på att Tony ska få flytta hemifrån.

– Dels blir jag ju inte yngre utan bara äldre och äldre och det är ju bra om han kommer hemifrån medan jag orkar ta emot honom när han kommer hem och hälsar på, säger Monika Gustafsson.

Till hösten hoppas Monica att Tony ska kunna flytta hemifrån till boendet som planeras vid Gustavslund i Askersund.

Tony behöver omvårdnad dygnet runt. På dagarna är han på verksamhet, men kvällar och nätter är det Monica som är hans assistent och enda hjälp. Men på boendet som ska stå klart den första  oktober ska Tony kunna få tillsyn dygnet runt. Där ska sex vuxna personer med autism få bo i egna lägenheter. Något sådant fullt utrustat boende har det inte funnits förut.

Monikas väninna Ann-Britt Mogrens son Fredrik är 28 år och har också autism. Han är på korttidsboende varannan vecka men till hösten blir det förmodligen aktuellt att han flyttar permanent till en lägenhet på gruppboendet i Gustavslund.

Det blir en stor förändring i familjens liv men Ann-Britt hoppas att det blir bra för Fredrik.

- Man måste ju se det så för pojkens skull. Han måste ju vänja sig vid att flytta hemifrån. Vi är ju inte odödliga, säger Ann-Britt Mogren från Åmmeberg.

Cecilia Lönn Elgstrand

cecilia.lonn-elgstrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".