Kommunalrådet Per Eriksson (S) har redan börjat bocka av från listan. Foto: Cecilia Lönn Elgstrand

Askersund satsar för att locka fler

Askersunds kommun satsar för att öka invånarantalet med runt 700 personer och få 12 000 invånare inom några år. Nu finns en lista över satsningar som ska göras i kommunen de närmaste tio åren.

När första spadtaget för den nya skolan i Snavlunda togs för någon vecka sedan, till exempel, klipptes inget band. Istället gjordes en stor bock på listan.

- Ja, det där är våran avbockningslista som vi har jobbat med sedan ett halvår tillbaka. Strategiska investeringar, både kommunala och ickekommunala som är viktiga för Askersunds framtid, säger kommunstyrelsens socialdemokratiske ordförande Per Eriksson.

På listan över projekt som ska bli klara före 2020 står redan påbörjade byggstarter som Snavlunda skola och riksväg 49 mellan Aspa- och Gustavstorp. Men där står också sådant som nya industrilokaler, ett kunskaps- och kulturcentrum vid sjöängsskolan, en ny idrottshall och villor på Djupviken och Edö.

Men förutom projekt som kommunen själv satsar pengar på handlar det också om satsningar som betalas av exempelvis Vägverket och Banverket. Det gäller till exempel en rondell vid södra infarten till Askersund, och längre fram, en utbyggnad av riksväg 50 mellan Brattebo och Medevi och mellan Askersund och Åsbro, liksom ett dubbelspår på järnvägen som man hoppas ska ge ett tågstopp i Åsbro.

- Vi måste veta vart vi ska . Vi vill ju öka antalet invånare och vi har sagt att 12 000 invånare är gott och väl rimligt och då måste vi ha en strategi för det och då tror vi att de här punkterna är viktiga för att nå målet med 12 000 invånare, säger Per Eriksson (S).

Cecilia Lönn Elgstrand
cecilia.lonn-elgstrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".