Anita Stolts hyra kommer att höjas. Foto: Päivi Kotka/SR Örebro.

Höjda hyror väntar äldre

Äldreboendet i Ljusnarsbergs kommun ska förnyas. Bland annat ska det kritiserade boendet på Koppargården byggas om så att brukarna får egna lägenheter.

- När jag bodde där var det väldigt trångt och lokalerna är slitna så det är bra att de ska göra om där, säger Anita Stolt, som tidigare bott på Koppargården.

Idag bor hon på Treskillingen, som precis som alla övriga boenden för äldre, ska ingå i den nya kooperativ hyresrättsförening som är på väg att bildas.

- Det är ett slags mellanting mellan hyresrätt och bostadsrättsförening och tanken är att brukarna ska kunna vara med och påverka i större utsträckning säger Bo Wallströmer, ekonomichefen i Ljusnarsberg.

Men förslaget om den kooperativa hyresrättsföreningen kommer inte från brukarna själva i Ljusnarsberg. Inte heller sitter någon av brukarna, det vill säga de äldre, med i den interimstyrelsen som nu bildats.

Hyrorna på Koppargården, som ska byggas om, kommer att chockhöjas.

- Månadshyran kommer att landa på ungefär 5 800 mot dagens 1 600 men man får bostadsbidrag om man är berättigad till det, förklarar Bo Wallströmer.

Anita Stolt har sökt men inte beviljats bidrag till sin hyran. För att betala räkningarna tar hon av sina besparingar varje månad.

Samtliga äldreboenden i Ljusnarsberg kommer att få hyrorna höjda men inte så kraftiga som på Koppargården. Frågan är hur många av de berörda hyresgästerna som är berättigade till bostadstillägg.

Päivi Kotka
paivi.kotka@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista