Hallsberg

Socialchefen vänder sig till DO

Hallsbergs kommun vill nu pröva om Arbetsmiljöverket diskriminerar utvecklingsstörda och människor med psykiskt funktionsnedsättning. Anledningen är att verket kräver att kommunen börjar kartlägga vilka risker det finns för hot och våld på kommunens gruppboenden.

- När jag väl stannade upp och diskuterade med mina kollegor, då blir jag bestört. Att vi gör en riskbedömning som första åtgärd så fort någon ska flytta in på ett boende, egentligen borde vi väl hälsa välkommen som första åtgärd, säger Jan-Åke Ahlin.

Görs några riskbedömningar av dem som bor på era boenden idag?

- Det sker ju då och då att vi får upprätta speciella handlingsplaner utifrån att en del av dem som bor hos oss kanske har ett aggressivt beteende, men långt ifrån alla.

Men är det inte bra för personalen, att man har koll innan det uppstår problem?

- Jo för de personer där man kan se att det finns en klar risk, ska vi naturligtvis göra det utifrån ett hot- och våldsperspektiv, men att göra det för alla tycker jag är att gå steget för långt, säger socialchef Jan-Åke Ahlin, som nu alltså anmäler det hela till Diskrimineringsombudsmannen, DO.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista