Det tog lång tid att få tillgång till utbudet, och dessutom är det brister i infprmationen. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.
hitorp - nora

Fiberkabel skapar irritation

Thomas Carlsson i Hitorp utanför Nora är kritisk till hur inkopplingen av Telia-Soneras fiberkabelnät har fungerat. Telia Soneras fiberkabel skulle vara ett säkert sätt att ha teve, telefon och snabb internetkoppling för framtiden. När erbjudandet kom från Telia-Sonera var det många i Hitorp utanför Nora som nappade.

Men inkopplingen drog ut på tiden och ingen information kom om varför. Thomas Carlsson är en av Hitorpsborna som är kritisk till att de fick vänta så länge och till att ingen hörde av sig och berättade varför.

- Totalt sett är det nästan ett år sedan vi beställde.

- Jag ringde säkert ett tiotal gånger och fick för det mesta olika besked. Den ena kundtjänstmedarbetaren svarade si och den andra så.

Det var under sommaren 2008 som Thomas Carlsson anmälde sitt intresse. Men ingenting hände utan han fick själv ta kontakt med Telia. Efter många samtal kom grävningen igång i april. I maj var kabeln inkopplad och satt i väggen. Men dosorna för att kunna använda dator, telefon och teve anlände först efter sommaren. Ett år efter att de anmält intresset alltså.

Och nu är Thomas uppretad igen. Eftersom att han vill utöka sitt tevekanals-utbud. Ett normalutbud ingår i den fasta månadskostnaden. Men vill man utöka, räcker det inte med att betala ett tillägg, utan han måste betala för grundutbudet igen.

- Och då har ju Telia erbjudanden om att nästa paket blir för halva priset men det gäller inte fiberkunder. Men det upplyste man oss inte om då heller, utan det har vi fått reda på efteråt.

På Telia-Sonera säger man att mycket av problemen i Nora beror just på att Örebro län är ett pilotprojekt för Telia-Soneras fiberkabel.

- Ja, jag får väl be om ursäkt för det, säger Maria Hillborn som är pressansvarig på Telia-Sonera.

Vad gäller de dubbla avgifterna för tevekanalerna säger Maria Hillborn att det är något man ska titta på.

Cecilia Lönn Elgstrand
cecilia.lonn-elgstrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista