Fia Lundbäck är närpolischef i Örebro kommun. Foto: Fanny Härgestam/ SR Örebro
Örebro

Polisen satsar stort i Vivalla

Idag inleds tillslut satsningen på Vivalla som bland annat syftar till att öka tryggheten och minska brottsligheten i området.

Arbetet skulle ha kommit igång redan för två månader sedan, men har blivit försenat på grund av att rekryteringen av personal har tagit tid.

- Vi har folk som ansluter till satsningen från Stockholm så det tar ett tag innan gruppen är på plats, säger Fia Lundbäck som är närpolischef i Örebro kommun.

Förutom Örebro kommun ingår Örebro universitet, Öbo och Polismyndigheten i Örebro län i Vivalla-satsningen. Åtta medarbetare finns idag på plats i området, sju poliser och en civilanställd.

- Redan inom ett år ska en del av brottsligheten ha försvunnit och man ska ha god kontroll över ungdomar som befinner sig i farozonen för kriminalitet, säger Kalle Wallin som är länspolimästare i Örebro län.

Pengar till satsningen, som är permanent och alltså inte ett projekt, är inte ett problem enligt Kalle Wallin.

- Polismyndigheten har en budget på 450 miljoner kronor, så här finns inga resursproblem. Men vi måste placera vår personal där den gör nytta.

Fanny Härgestam

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista