- Många unga kvinnor tröttnar på att lydigt vänta på sin tur. De vill ta ansvar genast när de engagerar sig politiskt, menar Gun Hedlund, lektor i statskunskap. Foto: Fanny Härgestam/SR Örebro.

Flest politikeravhopp i Örebro län

Örebro län toppar listan där det avgått flest politiker i kommuner runt om i Sverige. Nästan var femte ledamot har hoppat av sitt uppdrag i någon kommun sedan 2006. Detta visar siffror från Valmyndigheten.

Örebro län toppar listan där det avgått flest politiker i kommuner runt om i Sverige. Nästan var femte ledamot har hoppat av sitt uppdrag i någon kommun sedan 2006. Detta visar uppgifter från Valmyndigheten.

Avhoppen är även vanliga på landstingsnivå, särskilt bland kvinnor under 36 år. I Örebro landstingsfullmäktige har nästan var fjärde kvinna i den här åldersgruppen lämnat sin stol, och i kommunerna nästan var tredje.

Jenny Leijonborg är 33 år och bor i Örebro. Hon är en av dem som under mandatperioden har lämnat sin post i landstingsfullmäktige.

- Man kan känna att man inte riktigt fåt gehör för det man säger, man blir lite klappad på huvudet som ung kvinna, säger hon.

Enligt Gun Hedlund, lektor i statskunskap vid Örebro universitet, har forskat om kvinnors roll i kommunalpolitik.

- Många unga kvinnor tröttnar på att lydigt vänta på sin tur. De vill ta ansvar genast när de engagerar sig politiskt, säger hon.

Men långt ifrån alla unga kvinnor drar sig för att dyka in i det politiska livet på kommunal- och landstingsnivå. Ina Lindström är 28 år och kandiderar till både kommun- och landstingsfullmäktige i Örebro.

- Jag har blivit väl mottagen i partiet och känner verkligen att jag kan göra skillnad, säger hon.

Fanny Härgestam
fanny@hargestam@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".