Foto: Anna Nyström/SR Örebro.

Talade för yttrandefriheten

Under fredagen ordnades i Örebro en manifestation för yttrande- och tryckfrihet. En av de som medverkade var Esayas Isaak, bror till journalisten Dawit Isaak som hålls fången i Eritrea.

Att mitt under melodifestivalyran i Örebro anordna en temadag om yttrande- och tryckfrihet, är kanske inte helt enkelt. Det var glest i bänkraderna i Conventum kongresshall på fredagseftermiddagen, när Örebro 2010 och Årets Bild samarrangerade temadagen.

Bara ett femtiotal personer dök upp, och då var det ändå många namnkunniga personer bland deltagarna. Personer som verkligen kan ämnet och som har egna erfarenheter när det gäller länder som inte har yttrandefrihet.

En av dem var Esayas Isaak vars bror Dawit Isaak har suttit fängslad i över nio år i Eritrea. Han är i Örebro för att väcka intresse för det nationella upprop som startats för att försöka få hans bror frigiven.

- Yttrandefriheten är inte så självklar som vi tar för givet här. Det har jag lärt mig under de här åren, säger Esayas Isaak.

I dagsläget vet han ingenting om sin bror. Inte var han är eller hur han mår. Så har det varit i många år nu. Och ovissheten är det värsta menar han.

- De envisas med att inte kommentera någonting från eritreanska myndigheter, förklarar Esayas Isaak. Och eftersom vi vet att det försvunnit andra journalister i Eritrea är vi ju rädda att det ska hända honom också.

- Samtidigt vet vi att den här typen av manifestationer är en slags försäkring för hans liv. Om vi är tysta kan han också försvinna, och därför fortsätter vi att kämpa för hans frigivning.

Anna Nyström
anna.nystrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista