Foto: SR Örebro.
Örebro

Oro när kommunalt jobb blir privat

Personalen på äldreboendet Sirishof i Örebro är orolig för vad som ska hända med deras anställningar, när det privata företaget Norlandia Care tar över.

Politikerna beslutade i onsdags att företaget ska ta över det kommunala äldreboendet.

- Det har känts som en trygghet att jobba inom kommunen. Nu är det lite mer osäkert hur det kommer bli med ens anställning i det privata, säger Jonas Grimmborger som är undersköterska på Sirishof.

Från den 1 september i år kommer Norlandia Care att driva Sirishof äldreboende i Örebro. Alla anställda har rätt att flytta över sina anställningar till det privata företaget, genom en så kallad verksamhetsövergång. Enligt Elisabeth Lijekvist, som är projektledare i Örebro kommun, har de också rätt till en provanställning i företaget i sex månader, och om man inte trivs kan man därefter gå tillbaka till kommunen. Men det är då oklart var man erbjuds jobb.

I Kristineham tog samma företag över ett kommunalt äldreboende för några år sedan. Enligt Maria Jansson som är utvecklingsledare på omvårdnadsförvaltningen i Kristinehamn så rådde samma sorts oro bland personalen där när beskedet kom. Till en början ville bara ett fåtal anställda flytta med, men tillslut hakade nästan alla på.

- Under de här åren som Norlandia Care har drivit det här äldreboendet är min uppfattning att det råder mycket bra stämning bland personalen och att ingen verkar ha ångrat sig, säger Maria Jansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista