-Det vore jättebra om några försäkringsbolag skulle vilja lösa det här för kvinnorna, säger Britt Rosén, ordförande Bergslagens brottsofferjour. Foto: Veronique Slottberg/SR Örebro.
Karlskoga

Upprop mot försäkringsbolag

Bergslagens brottsofferjour i Karlskoga startar i dag, måndag, ett uppror mot försäkringsbolagen. De gör det därför att personer som misshandlas av någon de bor med inte har rätt till ersättning. Om man skadas av den man lever med gäller inte överfallsskyddet i hemförsäkringen. Detta drabbar oftast kvinnor som lever i våldsamma förhållanden.

Bergslagens Brottsofferjour startar därför en namninsamling i hela Sverige. Och alla uppmanas att skriva under protesten.

Flera olika organisationer runt om i landet kommer att kontaktas och namninsamlingen kommer även finnas på hemsidan till Bergslagens brottsofferjour, där alla som vill kan skriva under den.

- Det vore jättebra om några försäkringsbolag visar på omsorg och skulle vilja lösa det här för kvinnorna, säger Britt Rosén, ordförande på Bergslagens brottsofferjour, och den som håller i det här så kallade upproret.

Hon menar att det är orättvist och orimligt att man ska bli utan ersättning bara för att man lever under samma tak som den som misshandlar en. Hon hoppas att försäkringsbolagen ändrar sina regler.

- Orsaken till att den här situationen undantas är att insynen ofta är dålig i den här typen av situation med nära anhöriga och familj. Det försvårar utredningen för försäkringsbolagen, säger Johan Lundström som är chefsjurist på Sveriges försäkringsförbund, som representerar landets försäkringsbolag.

Veronique Slottberg
veronique.slottberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".