Örebro

Inga rättsliga åtgärder mot asbest

Fackförbundet Byggnads är upprört över att åklagare i Örebro har lagt ner förundersökningen i ett fall där elva byggnadsarbetare i Örebro utsattes för asbest.

- Vi anser att arbetsgivaren har gjort sig skyldig till ett brott och ska ställas till svars för det,  säger Jörgen Eriksson, arbetsmiljöombud på Byggnads.

-Ett regionalt skyddsombud i Örebro stoppade jobbet, det finns massor med fotografier och andra dokument, säger Byggnads Jörgen Eriksson.

Det var i början av 2008 som Arbetsmiljöverket och Byggnads stoppade arbetet vid Plaza hotell i Örebro och anledningen var förekomsten av asbest. Elva byggnadsarbetare hade i flera dagar jobbat där på order från arbetsledningen och utan skydd, enligt facket.

Fallet polisanmäldes men förundersökningen lades ner senare i december förra året.

Och nu vill Byggnads driva frågan vidare eftersom frågan är viktig, säger Jörgen Eriksson.

-Vi har haft asbestproblemewn väldigt länge och nu när det är dags att sanera alla bostäder byggda under miljonprogrammet så kommer det att finnas mängder med asbest att ta hand om. 

De unga byggjobbare som jobbar idag var inte med på sextiotalet och de vet inte faran med materialet därför behövs en ordenlig information om detta, hävdar Jörgen Eriksson på Byggnads.    

 Det var för två år sedan som Arbetsmiljöverket och Byggnads stoppade arbetet vid Plaza hotell i Örebro efter uppgifter om förekomsten av asbest på arbetsplatsen. Fallet polisanmäldes men förundersökningen lades ner och Byggnads vill nu att fallet ska prövas i högre instans. Byggnads har nu drivit frågan vidare till åklagarmyndighetens Utvecklingscentrum i Malmö

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".