ild från en av Saab Bofors fabriker i Karlskoga. Fredrik Persson / Scanpix
Karlskoga

Bofors varslar 70 anställda

Försvarsindustrikoncernen Saab varslar 70 anställda vid Saab Bofors Dynamics i Karlskoga om uppsägning och hänvisar till minskande orderingång. Varslet berör kollektivanställda som jobbar med så kallade understödsvapen.

Den nya varslet bekymrar Margareta Norling, chef för Arbetsförmedlingen i Karlskoga.  

Tomas Samuelsson som är chef för Saab Bofors Dynamics säger att trots att den rådande lågkonjunkturen gett flera viktiga order så har den totala orderingången minskat.

-Därför tvingas vi till att genomföra dessa åtgärder, säger Tomas Samuelsson.  

De som berörs är kollektivanställda som jobbar med tillverkning av bland annat granatkastaren Carl-Gustav på Saab Bofors i Karlskoga och varslet komer att lösa ut under året.

- Vi fokuserar på att vinna flera affärer och samtidigt arbetar vi med att hjälpa de som måste sluta på Saab att hitta alternativ för framtiden, fortsätter Tomas Samuelsson.

Idag har personalen fått besked om varslet och nu ska sedvanliga MBL-förhandlingar till mellan facket och företaget.

Margareta Norling som är chef för Arbtsförmedlingen i Karlskoga säger att det är just inom industrisektorn som varslen har slagit hårt mot Karlskoga under lågkonjunkturen men att antalet varsel torts allt har varit lågt den senaste tiden.

-Men tittar man på konjunkturen så börjar det vända och för varje månad som går så ser det bättre ut.

-Om det tar lite tid innan det här varslet löser ut så finns det ändå goda chenser att hitta jobb, även om det kanske blir i en annan sektor, säger Margareta Norling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista