1 av 2
John Alvbåge berättar för konferencier Jonas Dahlqvist att stolparna på Behrn arena har frusit fast. Foto: Andreas Ericson/SR Örebro.
2 av 2
Jan Carlsson, VD Örebro SK Foto: Andreas Ericsson / SR Örebro
Örebro

Allsvenskt tränarmöte inför premiären

Idag samlades tränarna för alla allsvenska lag i herrallsvenskan i Örebro. Mötet är en upptaktsträff en knapp vecka innan premiären för den allsvenska serien. Bland tränarna  tippades IFK Göteborg som favoriter till guldet men Örebros tränare Sixten Boström fick också en chans att berätta om lagets mål inför säsongen.

IFK Göteborg vinner allsvenskan och Åtvidaberg åker ut.

I alla fall om man ska tro tränarna själva efter den årliga upptaktsträffen som hölls i Örebro.

- Vi har fått fina lovord för arrangemanget, säger ÖSKs vd Jan Carlsson.

Örebro och sportklubben stod i år som arrangör för den årliga upptaktsträffen inför den allsvenska premiären.

Ett arrangemang som sätter Örebro på kartan och ger laget lite extra fokus.

- För ÖSK fotboll kommer vi lite i blickfånget och syns lite mer, säger Jan Carlsson som tror att det kan ge ekonomiska fördelar långsiktigt.

Rent sportsligt har klubben lagt fram en målsättning som innebär att vara ett av de fem bästa lagen när säsongen slutar. En målsättning som nästan klarades redan ifjol då laget slutade sexa.

- Om vi kommer igång från början och hittar vårt spel då är vi svåra att slå och då kan vi nå den, säger tränaren Sixten Boström som fortsätter.

- Vi har jobbat vidare med samma trupp och inte tappat någon spelare som vi inte velat ha kvar, och det är positivt.

Ett hett samtalsämne de senaste veckorna har varit det bistra vädret som även påverkat premiären.

Med en vecka kvar till premiären så omges arenorna av nästan en meter snö. Men att man börjar spela så tidigt beror enligt svenska fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell inte på VM-slutspelet i sommar. Istället menar han att det är ett sätt att göra svensk fotboll mer attraktiv.

Beslutet att börja stöttas dock av Sixten Boström.

- Jag tycker att det är helt rätt. Det går inte att man ändrar från år till år. Bara för att det är en tung vinter nu går det inte att man börjar i maj nästa år. Om man kan spela premiär i mitten av mars i Norge så kan vi göra det här också. Det blir en större grej än vad det är, säger han.

IFK Göteborg favoriter

Förra året var det AIK som vann både Allsvenskan och cupen. Men när tränarna och mediarepresentanterna själva röstade på dagens upptaktsträff var det IFK Göteborg som blev favoriter till att vinna SM-bucklan.

Samtidigt tror man att nykommlingen Åtvidaberg blir årets slagpåse som har störst risk att åka ur.

Örebros egna fotbollslegendar Thomas Nordahl har rutin av upptaktsträffar. Även han tror att nykomlingarna Mjällby och åtvidaberg kommer att få det svårt, samtidigt tycker han att han sticker ut med vem som vinner guld.

- Jag tror att Elfsborg tar det, i kamp med Malmö, säger Thomas Nordahl.

Andreas Ericson

andreas.b.ericsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".