Atlas Copco är ett av de företag i länet där man ser positivt på framtiden och där personal återanställs. Foto: Anna Nyström/SR Örebro.

Positivt bland länets företag

Det är positiva tongångar på många av länets företag när det gäller återanställningar och tillbakadragande av varsel. Många personalchefer är nöjda och talar om uppgångar, inga stora men ändå uppgångar.

Uppgångarna märks hos till exempel Johnsson Metall Örebro som återanställt fem personer av de nästan 50 som varslades i höstas. Atlas Copco Örebro, som tagit tillbaka 100 av sina 330 varslade och Korvbrödsbagaren har återanställt tio personer och ska återanställa ytterligare tolv. Samma planeras det för hos brödtillverkaren APK.

Hos Arvin Meritor i Lindesberg, som förra året halverade sin personalstyra från över 1 000 anställda, har det senaste varslet för 37 anställda dragits tillbaka. Ytterligare 41 personer ska få fast anställning och 60 personer är inne på kortare anställningar på kollektivsidan och företaget söker också folk att anställa på tjänstemannasidan.

Birgitta Ewerlöf som är ny platschef på Arvin Meritor säger att det är jättekul att få tillbaka anställda som tidigare slutat.

Alla har dock inte kommit ur svackan så tydligt som Lindesbergsföretaget. 

Exempelvis drabbades Saab Bofors Dynamics i Karlskoga av varsel förra året på 140 personer och ytterligare 70 den här veckan. Där är det inte aktuellt med återanställningar, det är det inte heller på Korsnäs i Frövi eller hos Vestas i Guldsmedshyttan.

På Ericsson i Kumla har man däremot behov av personal och kommer att ta in mellan 100 och 150 personer.

Likaså återanställs ytterligare elva personer på Suzuki i Garphyttan, utöver de tio som återanställdes nyligen.

Akira Okada, Financial manager som kommit till Garphyttan från Suzukis fabrik i Tokyo i Japan är övertygad om att företaget nu klarat sig ut den värsta svackan.

Päivi Kotka
paivi.kotka@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".