Hamid Aziz, taxichaufför i Örebro. Foto: Fanny Härgestam/ SR Örebro
Örebro

Taxichaufförer vill ha kameror

Övervakningskameror i bilarna skulle få taxichaufförer att känna sig mindre utelämnade. Det säger många inom taxiyrket som Sveriges Radio Örebro pratar med apropå den knivattack mot en förare som inträffade inatt utanför Lindesberg.

- Man är särskilt rädd när man jobbar på kvällar, och när man kör utanför stan. Den enda säkerheten vi har i bilen är larm och det hjälper inte om något händer, säger Kamal Salih som arbetar för Örebro Läns Taxi. Han menar att kameror i bilarna skulle kunna vara ett sätt att förbättra säkerheten för chaufförerna.

Körningar inom stan som är förbeställda känns ofta säkra, tycker många av de tillfrågade. Men det är de längre turerna utanför Örebro nattetid som känns vanskliga, menar de flesta. Kunder är ofta berusade och kan vägra betala belopp som de tycker är för höga.

Om situationen känns obekväm redan på förhand kan man som förare säga nej till en körning redan på förhand, men det är ingenting som uppmuntras av företaget, menar Hamid Aziz som kör taxi i Örebro sedan tre år tillbaka.

- Man ska ju egentligen kunna säga nej, men enligt bestämmelserna kan vi inte det. Även om man inte vill köra en viss person är man tvingad att göra det, annars kan det bli problem, säger Hamid Aziz.

Fanny Härgestam

fanny.hargestam@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista