Många fastighetsägare berättar om att hus fått skador efter den snörika vintern. En av dem är Sören Lundqvist, Esswege. Foto: Marie Hansson/SR Örebro.

Tak- och fasadskador efter vintern

Många fastighetsägare har fått stora problem med fukt och fasadsprickor efter den bistra vintern. Det visar en rundringning Sveriges Radio Örebro har gjort. Särskilt äldre fastigheter avslöjar vattenskador när snö och is nu börjar smälta.

- Snön blir som en isolering på taken, sen har vi då värmeläckage ifrån husen och då får vi rörligt vatten som rinner fram till takfoten. När det är kallt ute fryser vattnet till is och trycker vid takfoten, berättar Sören Lundqvist, fastighetschef på Esswege i Örebro.

Han har haft bråda dagar i vinter, och han är knappast ensam, några andra exempel är PG Jönssons fastigheter, där tycker man att det varit en tung vinter, vattenskadorna visar sig efterhand det smälter.

Örebrobostäder rapporterar också om en del problem med is som förstör tak och vindsutrymmen.

Tillsammans med takstkottningen kan vintern bli kostsam menar Sören Lundkvist på Esswege.

- Vi kommer att få en del kostnader frampå våren, tillsammans med snöskottningen och ishackningen blir det cirka 50-75 procent mer än ett normalår, beräknar Sören Lundqvist.

Marie Hansson
marie.hansson@sr.se
019-19 20 46

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista