Johan Ekström, trafikljusansvarig Örebro kommun. Foto: Cecilia Lönn Elgstrand/SR Örebro.

Vintern påverkar trafikljusen

Trafikljusen i Örebro har hittills i år gått sönder eller varit ur funktion nio gånger. På hela förra åter inträffade det 16 gånger.

Ljusen i korsningen på Östra Bangatan, i höjd med Polishuset, har till exempel varit avstängda i ungefär en vecka fram tills de lagades i måndags.

- Den blev påkörd lagom till helgen så de började tjältining och fick igång den till onsdagen. Sen till fredagen igen blev en ny stolpe nerkörd. Sen dess har den varit under arbete men kom i gång i dag måndag igen vid lunchtid, berättar Johan Ekstrand som är trafikljus-ansvarig i kommunen.

Ja det är på Johan Ekströms dator i hans arbetsrum i stadsbyggnadshusen som det börjar blinka om ett trafikljus går sönder. Då skickas entreprenören ut för att laga. Men så här års måste marken tinas upp innan stolpen kan bytas. Och sen är det inte mindre än 60 kablar som ska skarvas ihop på nytt. Så det kan ta en vecka innan lysena fungerar igen.

Händer olyckan dessutom på en helg görs inget förrän på måndagen igen. Att ha en jour på helgerna, är för dyrt för kommunen. Bara driften kostar nämligen 2,4 miljoner kronor varje år. Och då har man inte ens räknat in vad det kostar när ett ljus går sönder, vilket det gjorde 16 gånger under hela förra året. Bara hittills i år, har ljusen blivit påkörda nio gånger.

- Det är rätt så mycket om man jämför med hur det brukar se ut. I början av året är det som mest trafikolyckor och i år har det varit mycket snö och halka så det är nog därför det varit mer i år, säger Johan Ekstrand.

- Det blir ju köer när det är stora korsningar som släcks för det är svårare att ta sig fram då. Man måste följa trafikregler och så. Även gående och cyklister kan känna sig mer osäkra om de inte har någon signal till hjälp att ta sig över. Men det har inte varit några personskador än så länge.

Cecilia Lönn Elgstrand
cecilia.lonn-elgstrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista