Bengt Gööks trasiga veranda. Foto: Anna Björndahl/SR Örebro
Länet

Ingen ersättning för skador av snön

Det är ingen idé att räkna med försäkringspengar för skador som har uppkommit på hus i samband med snön nu i vinter.

Skador på fasaden efter borthackad is, som vi pratade om i morse, är till exempel ingenting som ersätts, enligt länsförsäkringar Bergslagen.

Inte heller ett förstört verandatak ger ersättning. Det vet Bengt Göök i Örebro, som nu har en brädhög utanför sitt hus i stället för en altan.

-Ja, den är havererad, säger Bengt Göök, som var beredd på att verandan skulle gå sönder.

Det lade sig en driva på taket ovanför, och det var bara att vänta på att den skulle rasa ner.

Att ta dit en skylift var aldrig aktuellt, för snön skulle i alla fall ha rasat när någon petade på den, resonerar Bengt Göök.

Så han väntade bara på det oundvikliga. Till slut var det grannen som hörde ett brak när snön från hustaket ramlade ner på verandataket, brädorna knäcktes och plasttaket sprack.

Några försäkringspengar kan han inte räkna med. Erik Troedsson, som är skadechef på Länsförsäkringar Bergslagen i Örebro län, berättar att utbyggnader som verandor inte ingår i villaförsäkringen.

-Har du ett garage som är byggt enligt konstens regler och sammanbyggt med huset, då gäller försäkringen. Men har du en glasveranda, balkongtak, altantak eller liknande, så ingår de inte i försäkringen, säger Erik Troedsson.

Bengt Göök i Örebro kan trösta sig med att han inte är ensam. Många verandor har gått sönder i vinter, berättar Erik Troedsson på Länsförsäkringar Bergslagen. Det finns tilläggsförsäkringar att köpa för den som vill - men det är ingenting för Bengt Göök.

-Nä, jag tycker inte det ska gå på försäkringen. Lite risker ska man ta själv. Jag menar, ska man försäkra för allting då blir det lika dyrt, säger han.

Den här smällen tar han med ro.

-Det löser sig nog med det, ska du se, säger Bengt Göök i Örebro.

Anna Björndahl

anna.bjorndahl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".