askersund

Mångmiljonsatsning på skolor

För några år sedan lade Askersunds kommun ner byskolor och eleverna fick flytta. Nu bygger kommunen istället en helt ny skola och förskola i Snavlunda, samtidigt som Sjöängsskolan rustas. Tillsammans en mångmiljonaffär för Askersunds kommun.

Kommunalrådet Per Eriksson, socialdemokrat ser inte någon risk med att investera när det är lågkonjunktur.

- Det här är investeringar som vi måste göra och som vi ändå har planerat för under ganska lång tid, strategiska investeringar som vi tror kommer betala sig i framtiden, menar Per Eriksson, S.

Debatten har tidigare gått het kring skolan i Askersunds kommun, i Olshammar och Zinkgruvan lade man ner skolor och sjätteklassarna flyttade till Sjöängsskolan.

Den nya skolan i Svalunda kommer kosta 17 miljoner kronor, utslaget på 87 barn i dagis och skolan, pengar finns redan reserverade i budget.

Högstadiet Sjöängsskolan i själva Askersund rustas samtidigt för 180 miljoner, till stor del lån.

Men för att ro i land investeringen krävs en riktigt stabil kommunal ekonomi de närmaste åren.

Politikerna är eniga om dom tunga investeringarna, folkpartisten Staffan Korsgren menar att man måste planera för en positiv befolkningsutveckling i Askersunds kommun.

- Om man tittar på vår befolkning så har vi ett underskott av barnfamiljer, får vi bra skolor så har vi chans att attrahera dem för vi har en bra boendemiljö, hävdar Staffan Korsgren, FP.

Marie Hansson
marie.hansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista