Länet

Protester när byskolor läggs ned

Mellan Nora och Karlskoga har två byskolor fått nedläggningsbesked de senaste två åren.Först ut för två år sedan var Dalkarlsbergsskolan, som lades ner under stora protester.

Det var en smärtsam flytt eleverna fick göra till Gyttorpsskolan, berättar Helena Wilhelmsson, som är förälder och centerpartistisk politiker i Nora.

- I fler än en klass var det oroligheter. Det var jobbiga situationer, det gick ut veckolappar till föräldrar där man bad om lugn och ro i skolan, säger hon.

Stökigt då, men nu, två år senare, har läget förbättrats på Gyttorpsskolan, dit eleverna från den ledlagda Dalkarlsbergsskolan fick flytta. Det berättar dåvarande barn- och ungdomsnämndens ordförande, socialdemokraten Sveneric Nykvist:

- Det görs ju en trivselenkät varje termin och den generella bilden är att man är positiv och att barnen trivs i skolan.

Men Helena Wilhelmsson är fortsatt kritisk.

- Det är klart att det löser sig med åren, men det var en förändring mot föräldrarnas och elevernas vilja, och det är klart att det tar tid.

För Dalkarlsbergsskolan, som eleverna fick flytta från till Gyttorp, ser nu framtiden mörk ut. Efter två friskoleansökningar med påföljande avslag tar föräldrarna nu en paus i sin kamp för skolan.

Men bara några mil närmare Karlskoga ligger byskolan Granbergsdalsskolan, som trots vikande elevunderlag nu verkar möta en ljusare framtid än sin grannskola.

För ett år sedan klubbade skolpolitikerna i Karlskoga att Granbergsdalsskolan läggs ner till sommaren, men i dag tyder mycket på att Granbergsdalsskolan blir godkänd som friskola. Det säger skolans kontaktperson Joakim Brink, som tror på framtiden.

- Det kanske inte alltid är så att man måste lägga ner landsbygdsskolor bara för att det uppstår en brist i elevunderlaget, säger han.

Jonas Edlund

jonas.edlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista