Länet

Stora skulder hos idrotten

Det är inte bara Örebro volley som jagas av kronofogden. I Sveriges Radio Örebros granskning visar det sig att sju av 17 föreningar finns registrerade hos Kronofogden. Men bara två av dem har aktuella skulder. Örebro volley har tillsammans med Örebro hockey skulder hos kronofogden på nästan en miljon kronor.

Nästan hälften av länets idrottsföreningar finns i Kronofogdens register.

Örebro volley har tillsammans med Örebro hockey skulder hos kronofogden på över 900 000 kronor.

De mångfaldiga SM-vinnarnas skulder uppgår till 112 201 kronor.

Men det är ingenting jämfört med Örebro hockey som har skulder på över 800 000 kronor. Den största skulden härrör sig från en trist mellan klubben och Örebro kommun om lokalhyra. Totalt handlar tvisten om 510 341 kronor. Men klubben har ytterligare två betalningsförlägganden hos kronofogden.

Flest ärenden i kronofogdens register har seriekonkurrenten från allsvenskan - Bofors. Laget som kvalar för att nå kvalserien och i slutändan kanske elitserien har inga aktuella skulder men under de senaste fyra åren förekommer föreningen inte mindre än 62 gånger i fogdens register.

Andreas Ericson
andreas.b.ericsson@sr.se

Så här gjorde vi:
Alla uppgifter om privatpersoner, föreningar och företag som finns hos kronofogden är offentliga. Det innebär att om man har person- eller organisationsnummer så kan man få ut upplysningar om hur mycket skulder en person eller förening har. Siffrorna baseras på uppgifter från kronofogdens register som sträcker sig fyra år bakåt i tiden.

Föreningarnas skulder

Bandy
ÖSK Bandy
Tre ärenden finns registrerade men ingen aktuell skuld. Det senaste betalningsförläggandet registrerades hos kronofogden och var på 21 615 kronor.

Basket
Eco Örebro
Ett betalningsförläggande på 836 kronor utfärdades 2007 men ärendet avskrevs.

KFUM Örebro dam
Inga ärenden registrerade.

Fotboll
Örebro SK
Inga ärenden registrerade.

Degerfors IF
Inga ärenden registrerade.

BK Forward
Inga ärenden registrerade.

Karlslund IF
Inga ärenden registrerade.

Kif Örebro
Inga ärenden registrerade.

Handboll
Lif Lindesberg
Inga ärenden registrerade.

ÖSK Handboll
Inga ärenden registrerade.

HK Järnvägen
Inga ärenden registrerade.

Innebandy
ÖSK Innebandy
Har fyra ärenden registrerade hos Kronofogden. Ingen aktuell skuld men hade två skatteinbetalningar som gått till fogden under hösten 2008. Men båda betalades månaden efter.

Ishockey
Bofors
Den förening med flest avslutade ärenden hos kronofogden. Inte mindre än 62 stycken de senaste fyra åren. Även här handlar det om mestadels obetalda skatter. Senaste registreringen var i juni 2009 - en skatteskuld på 267 668 kronor. Den betalades i juli.

Örebro hockey
En av två föreningar som har aktuella ärenden hos kronofogden. Tre betalningsförlägganden som alla upprättats under januari och februari. Totalt uppgår skuldsumman över 800 000 kronor.

Speedway
Indianerna
Har ingen aktuell skuld men de senaste fyra åren har 43 ärenden registreras. Det rör sig främst om allmänna mål, vilket innebär skulder till staten för obetalda skatter.

Volleyboll
Linde volley
Inga ärenden registrerade.

Örebro Volley
Har mer än fördubblat sin skuld hos kronofogden från omkring 50 000 till 112 201 kronor. Skulderna är till störst del en skatteskuld men även till SJ.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista