Lekeberg

Snöhögar vid förskola risk för barnen

I Lekebergs kommun har snöhögar på två förskolor blivit en fråga för högsta kommunledningen. Det var när snön skottades ner från taken på de två förskolorna i Fjugesta som stora snöhögar bildades.

Högarna hamnade intill husen, och på husväggarna finns fönster. Barnen, som nästan kunde klättra ända upp på taket genom att klättra på snöhögarna, riskerade att ramla in mot fönstren och skada sig.

Förskolornas rektor Lena Canneryd försökte få det kommunala bostadsbolaget Lekebergsbostäder att ta bort snöhögarna, för barnens säkerhet. När hon inte fick något gensvar, mer än att snöhögarna spärrades av med rödvita band, så valde hon att avsäga sig arbetsgivaransvaret.

Detsamma gjorde förvaltningschefen Niklas Lundberg. Han säger att han gjorde det som en markering, eftersom han ju var ansvarig för barnens säkerhet men inte hade några möjligheter att ta sitt ansvar.

När rektorn och förvaltningschefen avsagt sig ansvaret så gick frågan i stället vidare till kommunchefen, Eva Jonsson. Hon beslutade att Lekebergs kommun skulle stå för kostnaden, för att få bort snöhögarna. Först när det beskedet kom skickade Lekebergsbostäder ut snöröjare.

Lekebergsbostäders vd Owe Nilsson vill inte ge några kommentarer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".