Peter Carlsson, kommunalråd i Hällefors. Foto Gabriel Stenström

Formens hus AB satt i konkurs

Bolaget Formens hus AB i Hällefors har försatts i konkurs och personalen har sagts upp. Så sent som i december gav Hällefors kommun ett bidrag på nästan en och en halv miljon kronor för att kunna avveckla bolaget utan att försätta det i konkurs. Men nu behövs mer pengar och det har kommunstyrelsen sagt nej till.

Det var redan innan bestämt att bolaget skulle avvecklas men nu har det alltså tagits över av konkursförvaltare som sagt upp all personal.

Kommunen hade behövt gå in med mer pengar för att avvecklingen skulle kunna genomföras, men det röstade kommunstyrelsen nej till.

- Det är politiskt omöjligt att gå in med mer likvida medel i bolaget, säger säger kommunstyrelsens ordförande, socialdemokraten Peter Carlsson.

I bolaget finns till exempel Industridesignutbildningen Fidu, men den hoppas Peter Carlsson nu på att kunna flytta över till stiftelsen Formens hus som ska leva kvar.

Hur ser du på det här som kommunstyrelsens ordförande?

- Lite beklagligt är det. Att bolaget skulle avvecklats har vi ju vetat om och att det är stiftelsen Formens hus som ska vara aktiv, men det var tänkt att bli en planerad avveckling, säger Peter Carlsson.

Cecilia Lönn Elgstrand

cecilia.lonn-elgstrand@sr.se

Läs tidigare artiklar via länken här nedan:

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".