Roger Westergren får inte tävla fast han är SM mästare i rullstolscurling. Foto: Anna Björndahl/SR Örebro.
Paralympics i Vancouver

Regler för uttagning ses över

Reglerna för uttagningen till Paralympics håller på att ses över när det gäller rullstolscurling. Det säger Svenska curlingförbundets ordförande Björn Rudström.

-Man behöver ha varit utomlands och spelat, det är något helt annat än ett SM i Sverige. I alla stora turneringar är det väldigt stor skillnad när det gäller det mentala, möjligheten att koncentrera sig och att prestera på topp, säger Björn Rudström.

På frågan hur man ska kunna få den internationella erfarenheten om man inte blir uttagen till truppen, säger han att man får skaffa sig den erfarenheten på andra tävlingar, till exempel på VM och andra internationella stora tävlingar.

Örebroaren Roger Westergren har varit med i VM, när det gick i Sverige 2007, annars har han inga internationella erfarenheter. Han tycker att fler lag borde få chansen att komma ut och visa upp sig internationellt. Att han och örebrokompisen Kenneth Nilsson inte togs ut till truppen som nu är i Vancouver på Paralympics, trots att de båda är regerande svenska mästare säger han såhär om:

- Lite konstigt är det väl, men det är ju för att förbundet inte har klara regler, att de som är svenska mästare de åker iväg på VM och så.

Roger Westergren är noga med att betona att han inte vill bråka om det här och att de som är i Vancouver just nu är jätteduktiga. Men han är samtidigt inte säker på att han och Kennet Nilsson kommer ställa upp i SM nu i vår, just på grund av de oklara reglerna för uttagning till de stora tävlingarna.

Svenska Curlingförbundets ordförande Björn Rudström säger att uttagningsreglerna håller på att ses över och att det troligen kommer bli ännu viktigare med internationell erfarenhet och de tre senaste årens prestationer - och att SM-tävlingar kommer i skymundan. För det är en önskan från Svenska Olympiska Kommitten.

- De vill gärna se att vi tar ut ett landslag på lite mer framtid. Det kommer bli annorlunda i framtiden, det tror jag, säger Björn Rudström.

Anna Björndahl

anna.bjorndahl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista