Miljöpartiets regionsekreterare Catrin Steen tror att partiets öppna klimat lockar fler medlemmar.

Miljöpartiet växer mest

Miljöpartiet, Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna har fått fler medlemmar i Örebro län under 2009. De andra politiska partierna står still, visar Sveriges Radio Örebros undersökning.

- Jag tror att det är vårt öppna klimat och att alla får komma till tals i Miljöpartiet som lockar nya medlemmar, säger Catrin Steen som är regionsekreterare på Miljöpartiet i Örebro län.

Enligt Miljöpartiets egna uppgifter har antalet medlemmar ökat från 179 medlemmar till 292 stycken under 2009, en ökning på 63 procent i länet. Det är den största procentuella ökningen bland alla partier som finns representerade i Örebro landstingsfullmäktige och som Sveriges Radio har pratat med.

Sverigedemokraterna har värvat 31 nya medlemmar, en ökning på nära 25 %, medan Centerpartiet, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet däremot uppger att deras medlemsantal inte har förändrats alls.

Socialdemokraterna har också gått framåt med ett par procent, vilket betyder en ökning från 4080 till 4171 medlemmar. Hur ser Socialdemokraterna på den här relativt blygsamma ökningen jämfört med Miljöpartiets utveckling?

- Siffrorna är inte riktigt jämförbara för vi är ju ett mycket större parti. Vi är nöjda med vår utveckling, säger Simon Kjellin, ombudsman för Socialdemokraterna i Örebro län.

Sveriges Radio Örebro har sökt Moderaterna men inte fått några uppgifter från dem.

Fanny Härgestam
fanny.hargestam@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".