Örebro Universitet. Foto: SR Örebro
Länet

Maskinteknik leder till jobb

Studenter som läser maskinteknik vid Örebro Universitet har goda chanser att få jobb. Det visar Högskolebarometern, som Svenskt Näringsliv presenterade idag. Av förra årets studenter hade 89 procent fått ett kvalificerat arbete, sex månader efter att de slutat sin utbildning. Det placerar Örebro Universitet i topp i landet.

- Ingenjörsutbildningar och maskiningenjörer är ju ganska efterfrågade generellt sätt, och i vårt fall har vi en region som behöver ganska många med den här utbildningen, säger Sören Hilmerby.

Han tror också att studenternas många kontakter med arbetsgivare under studietiden påverkar deras chanser att få jobb.

- Dels är arbetsgivarna med och utvecklar programmen, och så görs alla examensarbete ute på företag, berättar Sören Hilmerby.

Studiebesök, projektkurser och gästföreläsare hjälper också till i kontakten med arbetslivet.

Men Sören Hilmerby påpekar att antalet studenter som ingår i barometern är ganska få. Ett 20-tal studenter gick ut maskinteknikutbildningen vid Örebro Universtitet förra våren. Av dem hade samtliga fått jobb sex månader efter examen, och 89 procent kvalificerade jobb, som har med utbildningen att göra.

- Det räcker med att någon enstaka inte hade fått jobb så hade siffrorna sett annorlunda ut, säger Sören Hilmerby.

Men den senaste högskolebarometern visar ändå att Örebro Universitet ligger i topp när det gäller studenternas förmåga att få jobb efter examen i maskiteknik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista