1 av 2
Marie Skog, nybliven partimedlem i Socialdemokraterna. Foto: Marie Hansson/SR Örebro.
2 av 2
Pernilla Wiklader-Eklund, nybliven medlem i Miljöpartiet. Foto: Marie Hansson/SR Örebro.
Örebro län

Nya medlemmar vill förändra

Önskan att förändra samhället är den gemensamma nämnaren för en del som nu blir medlemmar i länets politiska partier. Vi har tidigare berättat att intresset ökar för Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna.

Pernilla Wiklader-Eklund i Pålsboda tänker på framtidens miljö och valde miljöpartiet.

-Man blir lite äldre och hoppas att få barnbarn och man tänker mycket på hur det ska se ut i naturen och miljön i framtiden, tänker Pernilla.

Kanske är det valåret som skapar intresse för politik, men dom tre partier som ökar sitt medlemsantal är också utanför makten på riksplanet, och det lockar naturlgitvis den som vill förändra. Marie Skog har alltid stått nära socialdemokraterna så steget till att bli medlem var inte så stort.

-Man reagerar ju när "fel" parti får makten, då blir man ju lite fundersam och tycker att det är läge att göra nånting, tycker Marie.

Miljöpartiet har värvat drygt 100 nya medlemmar under 2009, socialdemokraterna strax under 100 och Sverigedemokraterna 31, de andra står mest still. Men vad vill då nykomlingarna ändra på? Marie Skog och Pernilla Wiklander-Eklund har flera förslag.

-Arbetsmarkanden är en stor fråga, det är många som inte har jobb, och inte tillräckligt med folk för att utföra tjänsterna som behöver utföras, hävdar Marie Skog, S.

-Jag brinner för ekologiska varor och lite mer närproducerat och en levande landsbygd. Att frakta mera saker med järnvägen istället för stora lastbilar som släpper ut massa avgaser, påpekar Pernilla Wiklader-Eklund, MP.

Marie Hansson

marie.hansson@sr.se

019-19 20 46

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".