Busstrafiken i Karlskoga har problem. Foto: Päivi Kotka/SR Örebro

"Resenärerna klagar"

Det finns ett stort missnöje med hur busstrafiken fungerar i Karlskoga. Bussresenärer klagar och busschaufförerna är stressade efter omläggningen av busstrafiken i Karlskoga höstas.

-Vi får en stressad arbetssituation och resenärerna klagar när bussen kommer sent, säger Fredrik Lohaller, busschaufför i Karlskoga.

Han är en av de 40-talet busschafförer som kör i stadstrafiken i Karlskoga. Och Lisbet Malmkvist en annan. Hon berättar om kraftiga förseningar på vissa turer.

- Turlistan är gjord för att resenrärerna ska hinna med anslutningsbussar, men det kan de se sig i stjärnorna om, säger Lisbet Malmkvist.

Hon är fackligt aktiv i Kommunal, och skyddsombud.

Omläggningen med nya turer, nya tidtabeller, nya bussar och nytt betalsystem infördes i höstas för att göra bussresandet bättre. Men något gick fel.

 VL, Vänersborgs linjetrafik är entreprenören som kör bussarna idag.

VD där, Uno Kjellsson, som säger att de bara gjort enligt de direktiv som man fått från Karlskoga kommun.

Platschefen på VL, Arnold Windell, som inte vill uttala sig i radion idag, låter hälsa att han inte gjort körtiderna.

Både platschefen och facket är kritiska mot Karlskoga kommun, som de säger inte gjort jobbet bra. Men inte heller Stig Rengman, gatuchefen på kommunen, vill uttala sig i radion idag utan hälsar att en ny grupp jobbar med problemen. Bland annat har de mätt tider för att se vilka turer som är sena.

Lisbet Malmkvist efterlyser samarbete.

- De kunde fråga oss chaufförer innan de gör turlistorna så de får veta hur det ligger till i verkligheten.

Päivi Kotka

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista