Länpolismästare Kalle Wallin konstaterar att Örebro sticker ut i statistiken när det gäller anmälda våldtäkter och våldtäktsförsök. Foto: Carina Galanou Ipsonius/SR Örebro

Flest anmälda våldtäkter i Örebro

Antalet anmälda våldtäkter och försök till våldtäkt utomhus, är betydligt fler i Örebro under 2009 än i jämförbara städer i Mellansverige. Nästan dubbelt så många som i Västerås och mer än dubbelt så många som i Eskilstuna och Linköping.

På BRÅ, Brottsförebyggande rådet, i Örebro där Sören Svensson är representant är man oroad över det här.

– Det är naturligtvis bekymmersamt när vi får ett läge, när vi har så pass många fall som en stad som Örebro och där det dessutom har varit väldigt svårt att identifiera gärningsmän i de här ärendena.

Örebro sticker alltså ut i statistiken. Siffror från BRÅ visar att i Örebro gjordes det ett 30-tal anmälningar om våldtäkt och försök till våldtäkt utomhus, 2009. I Västerås, som har näst flest anmälningar av de städer som Örebro jämförts med, gjordes ett 15-tal anmälningar under samma period.

Men för bara en dryg vecka sedan satt länspolismästare Kalle Wallin i Sveriges Radio Örebros direktsändning och diskuterade den senaste tidens våldtäkter och våldtäktsförsök. Då svarade han, när programledaren sa att det var många våldtäkter i Örebro.

– Du säger många våldtäktsfall, i Örebro, vi är inte värre drabbade än andra jämförbara städer, bara så att vi har det perspektivet.

När Sveriges Radio Örebro visar länspolismästaren statistiken från BRÅ för 2009, där Örebro jämförs med Karlstad, Västerås, Eskilstuna och Linköping låter det annorlunda.

– Ska man titta på exakt hur det förhåller sig behövs en djupare studie. Därför är det alltid svårt när man använder sig av en klyscha, att så här är det. Jag kan bara beklaga att jag själv använder mig av den metodiken, när jag säger att det är inte värre i Örebro.

– Mot bakgrund av Brå-statistiken, så har vi fler anmälda fall, det är bara att konstatera att så är det, säger Kalle Wallin.

Carina Galanou Ipsonius
carina.galanou@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista