Länet

År 2710 snart här för kurder

Söndag är första dagen på år 2710, enligt kurdisk och persisk tideräkning. Samtidigt som vårdagjämningen infaller på lördag kommer det att firas nyår, Newroz, runt om i Örebro län.

- Newroz betyder ny dag. För kurderna är det den viktigaste högtiden, berättar Ardalan Karim som är talesperson för kurdiska föreningen i Örebro.

Det finns flera sägner om varför man firar Newroz.

- Det som vi kurder är stolta över och berättar för våra barn och nya generationer är att just den dagen firas med att vi eldar. Elden har varit en viktig symbol för oss, dels för seger över tyrannen som fanns för så många år sedan, dels välkomnar vi våren och säger adjö till den kyliga kalla snöiga vintern som faktiskt också finns i Kurdistan, säger Ardalan Karim.

Det är alltså nyårsdagen år 2710 som infaller på söndag, enligt den kurdiska tideräkningen berättar Ardalan Karim.

I länet blir det firande på olika håll, bland annat i Kumla och i Örebro. Kurdiska föreningen i Örebro bjuder in till sitt firande i Varbergaparken, där det naturligtvis kom mer att brinna en stor brasa klockan 16.

- Vi kommer att börja med nationalsången. Sen blir det lite musik, lite tal från kurdiska föreningen och vi kommer att dansa runt elden och önska oss saker och ting.

Men nästa lördag blir det fest igen, då man förväntar sig ännu fler besökare. Klockan 18 startar festen på syrianska kulturcentret i Varberga. Då blir det dans och musik hela kvällen och ända in i natten tror Ardalan Karim.

Cecilia Lönn Elgstrand

cecilia.lonn-elgstrand@sr.se