Det här kommer att bli en vanligare syn i Ljusnarsberg i framtiden när antalet poliser i kommunen ska fördubblas. Foro: SR Örebro.
ljusnarsberg

Fördubbling av polisstyrkan

Procentuellt sett har Ljusnarsbergs kommun länets högsta kriminalitet och det får nu polisledningen att agera. Enligt länspolismästare Kalle Wallin ska den nuvarande polisstyrkan i Kopparberg fördubblas. Tre poliser i Kopparberg ska bli sex när polisen satsar för att få minska brottsligheten i Ljusnarsberg.

– Skälet till att vi vidtar särskilda åtgärder i Kopparberg är för att vi tycker att det finns en ökande och i vårt tycke för hög kriminalitet i Ljusnarsberg, säger länspolismästaren Kalle Wallin.

Efter att ha titta på Brottsförebyggande rådets siffror över antalet anmälda brott, förstår man länspolismästaren Kalle Wallin. Ljusnarsberg toppar statistiken och har procentuellt sätt fler anmälda brott än både Örebro och länssnittet. Därför kommer polisen nu att dubbla polisstyrkan i Kopparberg.

– Som jag begriper kommer det att bli sex poliser varav en chef. Det är första gången som det blir en gruppchef där, säger Kalle Wallin.

Förstärkningen i den norra länsdelen är efterlängtad, även om det är oklart när den kommer att vara genomförd. För just nu får poliserna som jobbar i yttre tjänst sitta inne på stationen och hjälpa till med utredningar. Det är för att det är så många utredningar som blivit liggandes.

I den satsning som länspolismästaren berättar om ingår även ett utökat samarbete med polismyndigheten i Dalarna då en del av brotten är gränsöverskridande.

Andreas Ericson
andreas.b.ericsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista