Foto: Okänd fotograf/Scanpix.

Svenska vargar kan ha farlig mask

Det finns risk för att flera svenska vargar smittats av den fruktade bandmasken eftersom det aldrig undersökts, det menar Hans Boström, före detta distriktsveterinär i Lindesberg.

Han har skrivit ett brev till statens veterinärmedicinska anstalt där han varnar för att bandmasken redan kan finnas i vargreviren.

– Vi vet att den finns i Finland och Ryssland och vi har inte haft någon ordentlig genomgång av om den följt med in i Sverige med de invandrade vargar vi har haft.

Hans Boström menar att Sverige har en stor chans att hindra bandmasken från att få fäste i Sverige, genom att göra en ordentlig undersökning av vargarna, om den inte redan kommit in.

Vad finns det för risker med bandmasken?

– Om man får i sig äggen ute i naturen så får man systor, som kan sätta sig var som helst i kroppen. Om de sätter sig på hjärnan, kan det vara direkt dödligt, säger Hans Boström.

- Största faran med systorna ar att de skapar tryck på andra inre organ.

Är det lätt att få i sig bandmasken?

– Risken att vår älgstam smittas är stor, eftersom vi har en mycket stor sådan. På så sätt finns en stor risk att den sprider sig.

Hans Boström avråder dessutom från svamp- och bärplockning i vargreviren så länga vi inte vet om bandmasken finns i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista