Margit och Otto Fransson. Foto: Cecilia Lönn-Elgstrand/SR Örebro.

Utan telefon och trygghetslarm

Utanför Nora är ungefär 15 hushåll utan fast telefon sedan i lördags. Ett par av de drabbade är Margit Fransson 89, och maken Otto Fransson, 94, som är beroende av ett trygghetslarm, ett larm som inte fungerar när telefonen inte fungerar.

Margit Fransson, som fyllde 89 år i går, och hennes fem år äldre make Otto Fransson kan inte ringa om de behöver hjälp med något. De har ingen mobiltelefon och Ottos trygghetslarm fungerar heller inte utan telefonanslutning.

- Ja, det är lite osäkert. Jag tänkte väl i lördags kväll att hur gör jag nu om det händer någonting? Jag har ju väldigt svårt att komma ut själv, med rollator när det är så halkigt. Men det hände ingenting, säger Margit Fransson.

Margit och Otto Fransson i Striberg har flera grannar som tur är, bland annat en son som ser till dem nu när de inte kan ringa och be om hjälp.

Enda sättet att kontakta omvärlden hade varit med en mobiltelefon. Men också det kan vara svårt på landet. En granne, som har mobiltelefon, måste ändå gå ut i trädgården för att få täckning och kunna ringa. Och att gå ut, är inget som varken Margit eller Otto orkar, eller vågar på grund av snön.

Trygghetslarmet har alltså varit en tror säkerhet för paret.

- Ja, det betyder en väldig säkerhet för oss att vi har. I synnerhet nu när vi är två. Jag har tänkt många gånger när man är ensam och ramlar på golvet. Men min man har ju alltid det där på armen, säger Margit.

Men Telia som har telefonledningen har inget ansvar för att larmet fungerar.

- Vi har inget generellt ansvar för trygghetslarmet utan vårt ansvar är att se till att laga felet så fort som möjligt, säger Telias informationsansvarige Hans G Larsson.

Han tror att telefonen ska fungera igen under tisdagen.

Cecilia Lönn Elgstrand
cecilia.lonn-elgstrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista