1 av 2
Kjell Unevik, Länsråd Örebro län. Foto: Marie Hansson/SR Örebro.
2 av 2
Stora delar av länet kan få dricksvatten från Vättern. Foto: Valdemar Andersson/SR Örebro.
Länet

Vättern blir dricksvattenkälla

Sjön Vättern kan i framtiden bli dricksvattenkälla för hela Närke plus Nora kommun. En långsiktig lösning på flera konflikter kring vatten i länet. Nu ska en förstudie startas som tittar på bland annat kostnaden och möjligheten att dra vatten ur Vättern.

-Det skapar trygghet i dricksvattenförsörjningen, sen är det förhoppningsvis kvalitetshöjande för vattnet och jag tror i en förlängning mer effektivt för kommunerna, menar Kjell Unevik, länsråd i Örebro län.

Många intressen har på senare tid krockat när till exempel Örebro och Nora kommuner har försökt att lösa sina vattenfrågor för framtiden. Vem har rätt till vattnet och vilka krav kan man ställa på markägare runt vattendrag?

Länsstyrelsen har därför tagit ett gemensamt grepp med sju kommuner. Närmast ska en förstudie titta på kostnader och om det är praktiskt genomförbart att dra vatten från Vättern.

Många människor blir beroende av en enda sjö, men Kjell Unevik på länsstyrelsen tycker inte att det är ett problem.

-Dels är det Sveriges näst största sjö, men den är dessutom väldigt djup. Enligt våra experter det allra tryggaste vatten man kan ha.

Blir Vättern vattentäkt för Örebro kommun är Svartån inte lika viktig längre. Därför kan politikerna nu backa lite på kraven om kraftigt utökade skyddszoner på jordbruksmarken längs ån, något som väckt starka känslor bland markägare.

-Det var ju inte framkomligt på det sättet, framför allt Lekebergs kommun var tydliga med att 85 procent av deras näringsliv var jordbrukare och då måste man rucka lite på vissa principer, säger Gunnar Andersson, Moderat och ordförande i tekniska nämnden i Örebro.

Lantbrukarna är naturligtvis nöjda om skyddszonerna blir mindre längs Svartån. Håkan Rodén är ordförande för LRF i länet.

-Att jobba med Vätternfrågan är nått vi har kämpat för under lång tid. Bättre sent än aldrig, vi tycker att man borde tagit tag i det här tidigare, tycker Håkan Rodén, LRF.

Marie Hansson

marie.hansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".