Thomas Hjort, ABF, är ambassadör för rättvisemärkt i Örebro. Foto: Cecilia Lönn Elgstarnd/SR Örebro.
örebro - fair trade city

Inte allt kaffe rättvisemärkt

Örebro är en så kallad Fair Trade city sedan drygt två år. Och nu vill man förnya sin certifiering. Men det är långt i från allt som köps in i kommunen som är rättvisemärkt.

Att Örebro är en Fair trade city betyder att kommunen jobbar aktivt med att öka andelen rättvisemärkta produkter i handeln, och bland de varor som köps in i kommunen. Det har Örebro varit i några år nu.

Thomas Hjort är projektledare och han tycker att medvetenheten blivit större.

- Dels finns det ju medvetenhet som har ökat inom den kommunala verksamheten om de etiska frågorna och hur saker och ting produceras och att vi som konsumenter faktiskt har ett ansvar gentemot producenterna.

Av länets kommuner är det Kumla, Hallsberg och Örebro som har certifieringen Fair Trade city. Örebro har haft den längst, sedan i september 2007 och nu är det dags att förnya ansökan.

Trots att Örebro beskrivs ha haft en stor del rättvisemärkt redan innan, har konsumtionen av rättvisemärkta varor ökat i Örebro de senaste två åren.

Ändå är det bara var femte kopp kaffe som serveras på kommunala arbetsplatser som är rättvisemärkt.

Och det är mindre än fyra procent av all te som dricks, som är rättvisemärkt. För att inte tala om bananer, där bara 0,1 procent av alla inköpta bananer är just rättvisemärkta.

Trots det, tycker Thomas Hjort, att utvecklingen gått framåt.

Cecilia Lönn Elgstrand
cecilia.lonn-elgstrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista