Foto: Fredrik Persson/Scanpix.
örebro län

Rekordstort cigarettbeslag

Det var 11 miljoner cigaretter som tullen i förra veckan hittade i en lada i norra Örebro län. Därmed är det ett av de största beslagen av smuggelcigaretter någonsin i Sverige. Totalt sitter nu fem personer häktade misstänkta för att vara inblandade i den här smuggelhärvan. Fyra av dem bor i Örebro län.

Som vi berättade i helgen så har flera länsbor gripits. Totalt har fem personer häktas misstänkta för inblandning, det gäller grovt tullbrott och grov olovlig befattning med smuggelgods.

Det var i fredags som tullkriminalen slog till mot en lada i norra länsdelen och beslagtog ett stort parti cigaretter. Enligt uppgift till Sveriges Radio Örebro rör det sig om 11 miljoner cigaretter eller 55 000 limpor.

Värdet på de här cigaretterna, om man skulle handla dem legalt i Sverige, ligger på drygt 25 miljoner kronor.

Det här är ett av de största beslagen av cigaretter som gjort i Sverige. Bara tre gånger tidigare har större partier smuggelcigaretter hittats och tagits i beslag.

Det största gjordes 2003 utanför Gävle, då handlade det om drygt 26 miljoner cigaretter.

De fyra länsbor som häktas som misstänkta i den här härvan är mellan 21 och 36 år.

Två av dem är tidigare dömda för liknande brott.

Att det beslag som nu gjorts i Örebro län skulle handla om 11 miljoner cigaretter är inget som kammaråklagare Anette Wiberg-Koffner på internationella åklagarkammaren vill bekräfta. Hon hänvisar till förundersökningssekretess och vill därför inte berätta om några detaljer.

Enligt åklagaren ska cigaretterna ha smugglats in till Sverige från Norge, via värmländska Årjäng.

Sen ska hela eller delar av partiet ha transporterats till bland annat en lada i norra Örebro län.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista